Regeringen har nu presenterat sin lagrådsremiss med förslag på förändringar i de så kallade 3:12-reglerna – skattereglerna som styr hur utdelningar och kapitalvinster beskattas för ägare i fåmansföretag. Förslaget innebär flera förenklingar, sänkt skatt för många och vissa justeringar som kan påverka planeringen framåt för entreprenörer och delägare i ägarledda bolag.
Vi sammanfattar de viktigaste punkterna – och vad som händer härnäst.
En gemensam beräkningsregel ersätter dagens två
Dagens två alternativ för att beräkna det så kallade gränsbeloppet – huvudregeln och förenklingsregeln – föreslås slås samman till ett enda beräkningssätt. Målet är att förenkla både för företagare och för Skatteverket.
I stället införs ett grundbelopp som motsvarar fyra inkomstbasbelopp (322 400 kr för 2025), vilket fördelas mellan ägarna utifrån deras andel i bolaget. Äger du flera fåmansföretag ska grundbeloppet fördelas proportionellt mellan bolagen.
Alla delägare kan använda löneunderlag
Ett tydligt steg mot förenkling är att kravet på ägarandel (fyraprocentspärren) och löneuttag för att få räkna lönebaserat utdelningsutrymme tas bort. Det innebär att alla delägare, oavsett ägarandel, får räkna på löneunderlag i bolaget och dess dotterbolag.
Men det införs samtidigt ett löneavdrag – åtta inkomstbasbelopp (644 800 kr) per delägare – vilket minskar det lönebaserade utrymmet. För delägare i mindre bolag med låga löner kan det slå hårt, trots det förenklade regelverket.
Uppräkningen av sparat utdelningsutrymme försvinner
En annan förändring är att den årliga räntan på sparade utdelningsutrymmen tas bort. I dag räknas dessa upp med statslåneräntan + 9 procentenheter. Denna uppräkning tas nu bort helt – vilket kan påverka dig som planerat att använda äldre sparat utrymme, t.ex. i samband med ett ägarskifte.
Det går fortfarande att spara utrymmen över tid, men de kommer inte längre växa av sig själva.
Kortare karenstid – enklare vid ägarskiften
Karenstiden för att komma ur 3:12-systemet föreslås kortas från fem till fyra år. Det gäller exempelvis om du säljer bolaget och därefter vill kunna ta ut kapital med lägre beskattning utan att andelarna betraktas som kvalificerade.
Detta kan underlätta generationsskiften och andra typer av ägarförändringar i mindre bolag.
Vad gäller för dig – och när?
Förändringarna föreslås börja gälla från och med den 1 januari 2026. Nästa steg är att regeringen lämnar in en proposition till riksdagen, vilket väntas ske i samband med budgetpropositionen under hösten 2025.
Så påverkas du som företagare
Behöver du se över din utdelningsstrategi?
Regeringens förslag innebär att många delägare behöver tänka nytt kring utdelning, löneuttag och framtida ägarförändringar. De nya reglerna är enklare – men inte nödvändigtvis mer förmånliga för alla.
Vill du veta hur just du påverkas? Kontakta oss på Revea så hjälper vi dig att planera smart – oavsett om du driver ett fåmansbolag själv eller är delägare i flera.