Det pågår just nu en översyn av 3:12-reglerna – det vill säga de skatteregler som styr hur utdelning och kapitalvinst beskattas för dig som är aktiv ägare i ett fåmansföretag. Förslagen som nu ligger på bordet kan innebära stora förändringar med syftet att förenkla regelverket och göra det mer rättvist.
Men vad är det egentligen som föreslås – och vad kan det komma att innebära för dig?
En enda beräkningsregel för gränsbeloppet
En av de mest centrala förändringarna är att de nuvarande två metoderna för att räkna fram gränsbeloppet – förenklingsregeln och huvudregeln – ska ersättas med en gemensam beräkningsmodell. Det föreslås också att grundbeloppet höjs till fyra inkomstbasbelopp, vilket motsvarar ca 305 000 kronor (2024). Det innebär ett ökat utrymme för många ägare att ta utdelning till 20 procents skatt.
Förenklade regler kring löneunderlag och ägarandel
I dagens regelverk måste du som ägare ha minst fyra procent av aktierna för att få använda det lönebaserade utdelningsutrymmet. Det kravet föreslås nu tas bort. Dessutom tas löneuttagskravet bort – istället införs ett generellt avdrag på 609 600 kr per delägare innan löneunderlaget får räknas.
Det innebär förenkling, men också att vissa ägare kan få lägre utdelningsutrymme än tidigare.
Fler förenklingar – och kortare karenstid
Förslaget innehåller även flera andra förbättringar:
- Syskon tas bort från närståendekretsen, vilket minskar risken att 3:12-regler ”smittar” mellan olika ägare.
- Ett gemensamt takbelopp för utdelningar och kapitalvinster föreslås: 90 inkomstbasbelopp (ca 6,9 miljoner kr).
- Karenstiden för vilande bolag kortas från fem till fyra år.
- Utomståenderegeln föreslås lagfäst, istället för att bygga på rättspraxis.
- Automatisering av gränsbeloppsberäkning nämns som en möjlig framtida förbättring.
Sammanfattning av de förslagna förändringarna
Föreslagna ändringar av 3:12-reglerna fr o m den 1 januari 2026 (lagrådsremiss 2025-05-22)
Vad innebär det i praktiken?
För många företagare – särskilt de som idag använder förenklingsregeln – innebär förslaget ett utökat utrymme för utdelning. Det blir även lättare att planera generationsskiften, eftersom syskon inte längre räknas som närstående.
Samtidigt finns vissa nackdelar för dig som haft stor nytta av det lönebaserade utrymmet – eftersom avdraget på drygt 600 000 kr per delägare kan minska det totala utdelningsutrymmet.
Vad händer nu?
Förslaget kommer nu att skickas ut på remiss, och därefter behandlas i Finansdepartementet. Tanken är att nya regler ska börja gälla från beskattningsår som startar 1 januari 2026. Men exakt hur reglerna kommer att se ut när allt är färdigförhandlat vet vi ännu inte.
Vår rekommendation
Det är för tidigt att agera – men det är klokt att förstå hur förslaget ser ut och vad det kan betyda för dig. Särskilt om du planerar utdelning, generationsskifte eller försäljning av bolaget inom några år.
Vill du ha hjälp att gå igenom hur förslaget kan påverka dig?
Hör av dig till oss på Revea – vi hjälper dig att analysera, planera och fatta rätt beslut i god tid.